homeaccomodatiesprijzenroutebeschrijvingomgevingboekingensteun Tim & Kim


Wat is er te ontdekken in de omgeving?
Sinds de 16e eeuw vertellen reizigers die terugkeren uit het noorden van EthiopiŽ verhalen van oude beschavingen, extravagante koninkrijken en wonderbaarlijke gebouwen. Tot op de dag van vandaag zijn de bezoekers niet minder onder de indruk. Het noorden staat bekend om zijn rijke historie. Vele orthodox christelijke koningen en prinsen hebben tussen de 13e en de 17e eeuw een rijke erfenis achtergelaten in de vorm van talrijke paleizen, kastelen, kloosters en kerken. Interessant is dat tradities en leefgewoonten uit die tijd nog altijd in vele kerken en kloosters voortleven. In de omgeving van Gorgora is veel van deze historie te bewonderen. Behalve cultuur is er ook veel natuurschoon aanwezig. De bronnen van de Blauwe Nijl, het Semien Mountains Nationaal Park en het vogelrijke Tanameer zijn de moeite van een bezoek waard.

Gorgora en het Tanameer
In het dorp Gorgora zelf, direct naast de camping, is het nodige aan cultuur te beleven. Er is een kerkje uit 1334 (herbouwd in 1608) met prachtige koptische frescoís. Op enige kilometers afstand van de camping staan ruÔnes van het 17e eeuwse paleis en van de kathedraal van de voormalige keizer Susenios. Vanuit de ruines heeft u prachtig uitzicht op het Tanameer. De camping ligt aan het Tanameer. Een natuurlijk meer, qua grootte vergelijkbaar met het IJsselmeer, dat gevoed wordt door vele rivieren en stroompjes uit de noordelijke hooglanden. In het meer liggen 37 eilandjes waarvan er ongeveer twintig bebouwd zijn met 16e en 17e eeuwse kerken en kloosters. Deze zijn allen nog volop in gebruik en de meeste zijn te bezichtigen. Ook de natuur in en rond het Tanameer is overweldigend. Het meer is bekend om zijn vogelrijkdom. Langs het meer en op de eilanden komen eeuwenoude bomen voor waar vele vogelsoorten zoals wevervogels broeden. Daarnaast trekt het meer talloze watervogels aan waaronder visarenden, ibissen, ooievaars, zilverreigers, pelikanen en ijsvogels. Ook op de camping zijn de vogels van dichtbij te bewonderen. Behalve vogels zijn in en rond het meer ook nijlpaarden, apen, antilopes, nijlvaranen, hyenaís en vele andere diersoorten te vinden. Vanuit de camping kunnen we u de plekken wijzen die bij uitstek geschikt zijn voor het spotten van de bijzondere fauna van het Tanameer.

Gondar
Op 67 km van Gorgora ligt de historische stad Gondar. De stad wordt wel het Camelot van EthiopiŽ genoemd vanwege zijn middeleeuwse paleizen, kastelen en kerken. Hoogtepunt is wel de ommuurde 17e eeuwse koningsstad waar meer dan tien koningen ieder hun eigen paleizen hebben gebouwd. Beroemd is het bad van Koning Fasiladas. Hier wordt elk jaar het beroemde Timkat festival gevierd waarbij de historische baden worden gevuld met water waarna grote menigten zich onderdompelen om de doop van Christus in de Jordaan te vieren. In Gondar is ook de Debre Berhan Selassie kerk te vinden. Vanwege zijn fraaie muur- en plafondschilderingen wordt dit door velen de mooiste kerk van EthiopiŽ genoemd. In Gondar is wekelijks een grote markt en zijn meerdere keren per jaar grote religieuze festivals bij te wonen.†

Semien mountains
De Semien is één van de grootste bergmassieven van Afrika met hoogtes tussen 3.300 en de 4.600 meter en aan de noord- en westkant een zestig km lange duizelingwekkende canyon. De spectaculaire vergezichten en uitgestrekte hoogvlaktes met reuzenlobelia’s lenen zich voor prachtige meerdaagse wandeltochten. We kunnen u adviseren over de verschillende (georganiseerde) wandelmogelijkheden. In de Semien zijn dieren en planten te bewonderen die alleen in Ethiopië voorkomen. Opvallende verschijning is de Gelada baboon (bloedend hart baviaan), een grasetende baviaan die tot enkele meters te benaderen is en die iedere bezoeker ongetwijfeld in grote aantallen zal aantreffen. In de lucht zijn grote lammergieren, diksnavelraven, arenden, ibissen en kleinere vogels als wielewalen en honingzuigers te bewonderen. De zeldzame Walia Ibex (een steenbok) komt in de hogere regionen voor en is vaak alleen van grote afstand te zien. Andere, algemeen voorkomende, zoogdieren zijn klipspringers, duikertjes, hyena’s en jakhalzen. De uiterst zeldzame Ethiopische wolf komt ook in het park voor maar laat zich zelden zien. 

Bahar-Dar en bronnen van de Blauwe Nijl
Aan de zuidoever van het Tanameer ligt het subtropische stadje Bahar Dar met vele palmbomen, een mooie boulevard en een knus haventje waar u verse vis uit het meer kunt proeven. Bij Bahar-Dar ontspringt de Blauwe Nijl en zijn excursies mogelijk naar de spectaculaire Tis Isat watervallen (Tis Isat: rokend water) van 400 meter breed en 45 meter diep. Ook is vanuit de stad een avontuurlijke wandeling te maken naar de bronnen van de Nijl. Deze wandeling voert door bossen, pittoresk landbouwgebied en over een eilandje met de fraaie oude kerk Debre Mariam (waar u met een papyrusbootje naar toe wordt gebracht). 

Axum
Axum is de oudste stad van EthiopiŽ en voor de orthodoxe christenen de meest heilige. Aan de rand van de stad staat een eeuwenoud obeliskenveld. De hoogste nog staande grafzuil is 23 meter hoog en gehouwen uit ťťn stuk steen. Op plaatsen rondom Axum zijn de grafkamers van strijdheren blootgelegd, evenals het 52 kamers tellende paleis van de koningin van Sheba. In het fraaie archeologisch museum is veel te vinden over de rijkdom van het oude rijk van Axum. Zo staan er stenen met drieduizend jaar oude inscripties in het Geíez, Grieks en Arabisch, een Romeinse amfoor en uit Egypte ingevoerde schatten. In de omgeving van de stad zijn veel archeologische vindplaatsen. Slechts tien procent van wat er allemaal te vinden is, schijnt ontdekt te zijn.

Lalibela
In de geÔsoleerd gelegen oude stad Lalibela bevinden zich elf kerken. Ze worden een wereldwonder en ook wel het íPetra van Afrikaí genoemd omdat ze niet zijn opgebouwd uit stenen, maar zijn uitgehouwen uit rotsen. Die enorme klus werd in de 12e eeuw door zoín veertigduizend vaklieden geklaard. In de kerken worden belangrijke religieuze schatten bewaard zoals rijk versierde kruisen. In het noorden van EthiopiŽ zijn overigens nog veel meer van dergelijke kerken te vinden. De oudste daarvan, in de regio Tigray, stammen uit de zesde en zevende eeuw.

ardes GPS email